För ett tag sedan läste jag ett blogginlägg som presenterade ett helt nytt sätt att bläddra bland bilder på nätet. Allt som krävs är en plugin till din webbläsare som kallas Cooliris (fd PicLens). Jag ska inte försöka förklara hur det fungerar. Det är roligare att upptäcka själv och det är verkligen busenkelt. Installera pluginen och klicka på den blå playknappen som dyker upp i en bild (som t ex på den här bloggen).

Allt som behöver sägas är att en stor mängd bild- och videoplatser som bildsökning i Google  och Yahoo, WordPress, Flickr, Picasa, Facebook, YouTube, MySpace, Photobucket , Fotosidan.se m fl stöder teknologin som gör det så enkelt och underhållande att titta på och upptäcka bilder.

Historiska museet är ju också otroligt dynamiskt och på när det gäller det digitala. Därför så finns nu en beta-version av museets söktjänst Sök i samlingarna som stöder CoolIris på de flesta sidor som visar en föremålsbild. Aldrig har det väl varit enklare och roligare att se föremålsbilder på ett museum? Eller vad tycker du? Testa själv på vår testserver! Adelsöprojektets platser, exempelvis Svarta Jorden på Björkö är ett snyggt exempel att börja med.