Lördagen den 6 september var det nyinvigning av Helgö. Hur kan man nyinviga ett kultplats-, handels-, verkstads-, boplats- och gravfältsområde med anor från 200-talet och blomstringstid under folkvandringstid och vendeltid undrar ni då?  Det var en nyinvigning av Helgö som besöksmål det handlade om förstås!

Ekerö kommun har tillsammans med Stockholms läns museum, Riksantikvarieämbetet, Mälaröarnas fornminnessällskap och Kaggeholms folkhögskola gjort en satsning för att göra platsen mer lättillgänglig. På Helgö finns nu en parkeringsplats, nya uppdaterade skyltar och guidehäften, en audioguide via mobiltelefon och en markerad stig genom området. På Kaggeholms slott en bit därifrån finns också ett litet besökscentrum med café.

Det blev som syns på bilden en blöt tillställning men uppslutningen var ändå stor. Bland invigningstalarna fanns Mats Vänehem från Stockholms läns museum, som berättade om hur man tolkat Helgö från det att platsen upptäcktes på 1950-talet fram till idag. Även sexolog Malena Ivarsson höll ett kortare tal. Ivarsson är boende på Helgö sedan ett par år och talade om fruktbarhetskult förr och nu med utgångspunkt i de guldgubbar föreställande kärlekspar man hittat på Helgö. Därefter bjöd den tappra arkeologen Linda Wåhlander – den enda som inte var utrustad med paraply – på en trevlig guidad tur i hällregnet.

Startplatsen där en guidefolder kan plockas ur den gyllene brevlådan!
Startplatsen där en guidefolder kan plockas ur den gyllene brevlådan!

Liselotte Bergström, som disputerat på ämnet brödkultur i östra Mälardalen, talade kort om brödets symboliska betydelse. Helgö har tillsammans med Birka de rikligaste brödförekomsterna i hela Norden och brända och nedlagda hålkakor och bullar har påträffats i gravar och på boplatser. Brödet har haft en speciell betydelse och fungerat som offergåva och ätits vid rituella måltider. Besöksmålet invigdes därför inte genom bandklippning utan genom att man bröt ett bröd bakat enligt järnåldersrecept.


Helgöbuddhan – hur gammal är den? Foto: SHM

Även här på Historiska museet har Helgö varit aktuellt i dagarna. En pakistansk prins besökte museet för att få se den berömda Helgöbuddhan som finns utställd i museets vikingautställning. Prinsens familj har haft tre liknande buddhor i sin ägo och han har själv skrivit en artikel på ämnet. Helgöbuddhan hittades vid utgrävningen av Husgrupp 2 och tros komma från ett område i nuvarande Pakistan. Buddhan har varit svårdaterad. Efter jämförelser med andra buddhastatyetter har den getts dateringar mellan 500-700-tal. Prinsen ville ge den en något senare datering till vikingatid.

Slutligen kan jag varmt rekommendera ett besök på Helgö nu i höst. Glöm då inte att ta dig upp på fornborgen som har en hisnande utsikt!